Fortfarande dröjer sig lyckokänslorna kvar efter att ha klarat av en underbar fest. Det finns mycket att säga om den och när nu en förkylning håller nere energinivåerna just nu så börjar jag med maten. Det är rättframt och så viktigt.
1. Julgransplundring
Första delen innehöll bullens korv, pepparkakor med pynt och godis från smällkarameller. Det var inte så många vuxna som åt sig mätta där.
2. Äppelkaksbuffé
Andra delen av festen löste vi det och bjöd på fem sorters äppelkakor, en för varje träd i min trädgård. Saffransäppelmuffins på mammas vis, bananäppelkaka från ekofilosophie.com, äppelrulltårta också från ekofilosophie.com, vegansk smulpaj från nillaskitchen.com och till sist lyxäppelpaj från mathem.se:
- https://ekofilosophie.com/2016/08/27/banankaka-not-och-mejerifri
- https://ekofilosophie.com/2016/09/25/rulltarta-med-appelmos
- https://nillaskitchen.com/2013/07/09/smulpaj-med-blabar-glutenfri-mjolkfri-sockerfri-recept/, en tredjedel av mängden sötning och ungefär en tredjedel kokosflingor isf havregrynen.
- https://www.mathem.se/recept/glutenfri-lyxappelpaj, inget socker i degen, bara lite i moset och konjak istället för calvados, efter smak.
Till det fanns vispad grädde, crème fraiche, te och kaffe.
Själv gillade jag lyxäppelpajen bäst, den sista biten tog slut igår kväll. Men jag har fler vinteräpplen i lekstugan så det går att göra igen när suget blir för stort.
3. Buffé, mingel och öppen scen
På kvällen serverade vi buffé från Tropikhusets café och restaurang, så himla god, den med:
Gratäng på Rättika
Timjansrostade rotfrukter
Rödvinsbräserad nötrulle av svenskt nötkött
Laxspett med citron och honung
Bakade kvistcocktailtomater
Örtkräm
Ratatouillefylld paprika
Champinjon & zucchinisallad
Salsa verde
Grönsallad
Vispat smör med havssalt
På drickabordet fanns den franska röda Terre de Mistral, franskt mousserande Beaumont de Crayère och Richard Juhlin 0%, mousserande Vitavinbär från Rudenstams och massa vatten.
4. Ostbrickan
Och efter det tog vi fram Husets Brie, Comté San Antoine 16-24 mån, och Morbier du Chèvre från Norins, fröknäcke från Bageri Höghuset i Kristinehamn, och hummus, tahini och grön och svart olivtapenad från Coop. Drickabordet stod kvar men utökades med en flaska konjak. Fransk såklart.
Jag har kvar ost, röror, fröknäcke, lite grönsaker och såser. Men jag jobbar på det. Och jag tror ingen gick hungrig från kalaset. Dessutom finns dricka till ett kalas till, de kanske blir köksinvigning om några veckor.
KRAM